EPISOD ETT

::EPISOD I::

MANGAPATRIARKATETs födelse!

– Hur ser den svenska seriebranschen ut… EGENTLIGEN?!!

 

mangapatriarkatet2

Denna episka podradios jungfrufärd inleds med ett avsnitt då våra hjältar pratar om seriebranschen + Stockholms Internationella Seriefestival i allmänhet, och serie-/tryck-/publiceringsformat i synnerhet!

I studion: Lisa Medin & Stef Gaines Jingel: Mark Gaines Utrustning: Olof Falk
Episkt omslag: M. Falke

Ljudklipp-citat ur följande verk: Trigun (© Tsuneo Imahori & Studio Madhouse), Slayers Next (© Osamu Tezuka INTE mangaskaparen! & Studio E.G. Films) samt The Irresponsible Captain Tylor AKA 無責任艦長タイラー Musekinin Kanchō Tairā (© Tatsunoko Production). Klippen används med stöd av Creative Commons, artikel 107.


UPPDATERING: Nu finns vi i iTunes Store för att fler lättare ska kunna prenumerera på poddradioprogrammet. Följ denna länk för att komma till MANGAPATRIARKATETS katalogsida.

Det går även bra att högerklicka på den här länken och välj “kopiera länkadress”, för att sedan klistra in i valfri RSS-läsare. Klart! Du får nya avsnitt allt eftersom de släpps.

 

Ni kan njuta av episod ett nedan.

::Kolofon::
Att läsa när du lyssnat och vill veta mer om det vi pratade om.

[INSERT SPOILER-TAGG]
Mer från temat som togs upp i EPISOD I:

Andra namedrops och förklaringar från EPISOD I:
Kolofon: infostycket i början av böcker / tidningar där vi finner saker som ansvarig utgivare, förlag och isbn
Comic Royale: avslutad serieantologi från Gävle
Sjunde Oktober: sporadiska serieantologier med gemensamma teman
Swedish Comic Sin: svensk serieantologi(på engelska) med erotik som tema

15 reaktioner på ”EPISOD ETT

 1. Jo en sak till… Jag gillade branschsnacket som ni hade om hur serier ska kunna utvecklas i Sverige… Kan ni inte bjuda in en gäst till nästa program? Kanske någon av de nya unga tecknare som är på gång? Blir dock tokig på min iPhone som släcker ner skärmen automagiskt så att ljudet stängs av…

  1. Givetvis planerar MANGAPATRIARKATET at ta in gäster i kommande program. Vi väljer dem utefter de ämnen vi kommer diskutera framöver. Så se fram emot det!

   Lyssnare med iPhone rekommenderar vi att följa oss via iTunes-store. Det går enkelt att prenumerera på oss via appen Podcaster, så går det att lyssna på oss även med låst skärm. 🙂 Detta gick först från och med i måndags, så om du var en av våra lyssnare som laddade ner podden innan det fanns inte det alternativet direkt. Vi ber om ursäkt och hoppas du finner kommande avsnitt mer lättlyssnade!

   Klämkäckheten får ni dock vara beredda på då MANGAPATRIARKATET är en produktion från den dynamiska duon forte. Mer info om forte finner ni här.

 2. 😀 Himla bra att ni förklarar saker kring fanzine, tryck, ISBN osv 🙂 Så himla roligt det där med ISBN, hur busenkelt det är att skaffa egentligen. Visste ni att ISBN kostar ca… 600 kr/st (tror jag att det är) i USA. :O Så bortskämda vi är i Sverige! 😀

  1. Det hade vi ingen aning om! Tack för denna vidareinfo. Vi för in den under våra tips för lyssnare som vill veta mer om det vi pratar om i varje avsnitt. Ni finner det under fliken “Samarbeten och Tips”.

 3. skojs! Kul att höra lite serie historia och bli mer insatt i seriesverige! Men en grej, ni böjde er bort från micken ibland, vilket gjorde att man var tvungen att höja ljudet, för att sedan sänka det igen…

  Ursnyggt omslag! Ny ser ut som superhjältar som ska rädda seriesverige 🙂

  1. Tack och kul att du gillart! Mic-problemet är nu noterat! Vi ska se till att bli närmare vänner med den inför kommande avsnitt.
   Vi ÄR superhjältar som ska rädda seriesverige, men omslagets förträfflighet beror såklart också på M. Falke som är en tecknare vars alkemistiska arm skapar guld. Mer av den varan finner du på M. Falkes hemsida: http://doraya.se/

 4. Bra samtal speciellt om fansin. Kul att ni ger handfasta tips.

  Det enda jag skulle vilja tillägga till er diskussion kring fansin och small press är att om kvalitén på trycksaken ökar så ställer det högra krav på innehållet från oss handlares sida. Ju dyrare och ju mer albumliknande det är desto mindre förlåtande är vi mot amatörmässighet.

  1. Tack för dina åsikter och även din fantastiska reklam för oss Staffan! Detta var också en input, vi ska se om vi kan bifoga den i hemsidan eller vidare produktioner framöver.

 5. Så föddes då Sveriges nya bästa podcast (Animéradion får ursäkta, men ingen kan sitta på tronen för evigt).

  Det jag ställer mig frågande till är avsnittslängden. Vem hinner göra uppror mot rådande maktordningar på endast 30 minuter? Det ni diskuterar är synnerligen intressant och förtjänar längre och mer djupgående prat/analyser.

  Slutet kom lite väl abrupt och oannonserat, speciellt om man jämför med den tid som ni spenderade på det bombastiska introt.

  Förutom detta så var det ett välgjort första avsnitt. Ser mycket fram emot alla kommande installationer.

  1. Avsnittslängden är noga uttänkt! Många radioprogram och podcasts brukar ha antingen en längd på >20 minuter eller en längd på över 40 minuter. Vi kom fram till att 30 minuter är det ultimata formatet som gör att vi hinner leverera ett ordentligt program samt aldrig fastna i läget då våra lyssnare skjuter upp avsnitten till ett läge med mer tid. MANGAPATRIARKATET kan komma åt dig såväl när du jobbar och vill lyssna på nåt, som när du reser i kollektivtrafiken eller äter lunch. Ingen kommer undan!

   Introduktionen var extra viktig på vår jungfrufärd, men i avsnitten framöver kommer det vara snäppet kortare till innehållets fördel. Det abrupta slutet har många kommenterat på, och vi kommer därför att arbeta mot en mer lugnande variant i kommande avsnitt. Lite kan vi tyvärr inte hjälpa det, då det också beror på att lyssnarna inte vill att det ska ta slut. 😉

 6. Mycket rolig och informativ även för mig som nog aldrig mer kommer att göra några fler fansin (och nej, det var inga seriefansin, utan “polit-fansin”, agitationsskrifter med minimala upplagor och ännu mindre spridning, långt innan jag hade hittat fram till serier).

  Jag hade egentligen tänkt att också kommentera era funderingar kring marknad och förlag, men det blev allt längre, flera sidor, så jag beslöt att lägga ut den kommentaren på Epix-bloggen. OM och NÄR jag får wordpress att fungera igen. Vilket kanske är tveksamt att jag lyckas med. Jag är nog, som det heter, lite för “nät-challenged”. 🙁

  Nåväl.

  Jag ser iaf fram emot nästa roliga och informativa avsnitt. Ni meddelar väl, när det blir dags?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *